piątek, 18 grudnia 2020

Święta tuż tuż, Boże narodzenie 2020.


 Jest szaro buro i ponuro. Ozdobiłam dom światełkami zrobiło się bardzo kolorowo.

 



 

 Boże Narodzenie jak i Wielkanoc pozostaną smutne bez rodziny. Nastał czas ciężki dla nas   wszystkich   na całym świecie.

Covid nie odpuszcza.  Szczepionki są nadzieją?

Póki co trochę o świętach i żeby było przyjemnie, słodko i biało:


Śmietankowy Aniołek bez pieczenia. Puszyste białe ciasto na białe święta

 Śmietankowy Aniołek bez pieczenia. Puszyste białe ciasto na białe święta zrobisz w parę chwil | smakosze.pl

 


 



 

Przepis na Śmietankowego Aniołka

Składniki:

  • 40 dag ciasteczek maślanych
  • 1 biała czekolada
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 20 dag kokosu

Sposób przygotowania:

 

Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zagotowania połowy litra mleka. Gotujemy je razem z masłem oraz cukrem i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Do osobnego naczynia dodajemy 1 szklankę mąki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łączymy ze sobą oba te produkty. Na sam koniec dolewamy drugą część mleka i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Naszą masę budyniową dolewamy do mleka, mieszamy, a następnie gotujemy przez 3 minuty. W tym samym czasie do całości dodajemy kokos oraz kawałki czekolady i czekamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia wszystkich składników, co pozwoli nam uzyskać masę o perfekcyjnej konsystencji.

Blaszkę do pieczenia wykładamy folią spożywczą i zaczynamy układać pierwszą warstwę maślanych herbatników, które posłużą nam za spód do naszego ciasta. Następnie wylewamy na nie część naszej masę kokosowej. Ciasto tworzymy warstwami, a więc po wylaniu masy, czas na kolejną warstwę herbatników. Po herbatnikach ponownie wylewamy część masy. Następnie wykładamy herbatniki i kończymy ciasto wyłożeniem ostatniej części masy kokosowej.

Finalnym etapem przygotowania całego ciasta jest posypanie wierzchu wiórkami kokosowymi dla dodatkowego smaku, ale też aspektu wizualnego. Po przygotowaniu ciasta należy włożyć je do lodówki i czekać, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i stworzą idealną konsystencję, kiedy herbatniki zmiękną. Dzięki temu Aniołek przyjmie formę prawdziwie pieczonego ciasta. Warto zrobić je dzień przed podaniem, jednak w kryzysowych sytuacjach, zrobienie go kilka godzin wcześniej również zda swój egzamin. Smacznego.

 Pozdrawiam.  Życzę wszystkim spokojnych i zdrowych Świąt.💝

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz